Masjid Besar Marudi

Bangunan yang berusia 40 tahun ini adalah nadi bagi setiap aktiviti kerohanian yang hendak dijalankan bagi masyarakat Islam di Marudi.Bangunan yang telah berusia selam 40 tahun ini telah dibina pada tahun 1972. Keluasan tanah yang disediakan oleh pihak Lembaga Amanah kebajikan Hak Melayu Baram untuk pembinaan masjid ini adalah seluas satu ekar. Kedudkan masjid ini terletak di Jalan Nahkoda Abang Matasim Marudi, Sarawak. Kini, Masjid Besar Daerah Marudi telah bertukar wajah. Pembinaan Masjid baru Marudi ini berjumlah kira-kira RM 3.5 juta. Masjid ini mula dibina pada 28 Mac 2006 dan telah siap sepenuhnya pada 09 Oktober 2007. Keluasan masjid baru ini kira-kira tiga ekar dan dibina bersebelahan dengan masjid lama. Ruang solat masjid ini boleh menampung kira-kira 800 orang jemaah. Di samping itu juga, masjid ini mempunyai ruang legar yang dapat menampung tambahan 500 orang jemaah lagi.